Turkije Cappadocië Expeditie

Ervaar de fascinerende overgang naar de Oriënt in Turkije…

IMG_0900Deze 4×4 offroad reis Turkije brengt je in 30 dagen door het land van Atatürk. Een expeditie die qua natuur en cultuur zeer divers is en van alles wat heeft. Hierbij valt te denken aan natuurparken, canyons, bossen, meren, zee als ook Romeinse opgravingen en het bruisende Istanboel met zijn Oosterse paleizen en bazaars. Daarnaast een expeditie waarbij je het sprookjesachtige door aardbevingen en vulkanische uitbarstingen gevormde Cappadocië zult ervaren. De overgang van het Europese Thracië naar het Aziatische Anatolië zal menig reiziger bij blijven. Met andere woorden een uniek 4×4 travel adventure in de bergen van Turkije!

Waanzinge uitzichten tijdens de 4x4 offroad reis TurkijeWanneer je bij Turkije alleen denkt aan zon, zee, strand en veel toeristen dan kun je je wel eens vergissen! De binnenlanden van Turkije zijn een walhalla voor de terreinrijder. Daarnaast zorgt onze gids voor toestemming om over prachtige tracks door een aantal nationale parken te mogen rijden. Zeker wanneer de Turkse winter op zijn einde loopt en bijvoorbeeld de tracks door de bossen van de Zwarte Zee streek nog flink nat zijn is er behoorlijk wat uitdaging te vinden in deze expeditie maar ook in de droge periode is het een niet te missen expeditie. Ook de prachtige landschappen van Cappadocië en de doorsteek door het Taurusgebergte met passages tot 3000 meter hoogte zijn een must voor elke 4×4 liefhebber. Vooral de Turkse west- en zuidkust heeft het etiket van een vakantiebestemming verpest door massatoerisme. Doordat wij ons tijdens deze expeditie voor 80% in de onontdekte binnenlanden begeven blijven we ver van het massatoerisme. Vergis je niet en bekijk de spectaculaire TV rapportages voor het programma Zor Yollar, dat opnames maakte tijdens de expeditie die wij in 2009 hebben gereden.

De zeer goed geoliede expedities van Active Drive waren voor ons niet zo nieuw, we zijn het stilaan gewoon om goed verwend te worden…

Zor Yollar - TRTGedurende de expeditie in oktober 2009 zijn er opnames gemaakt voor het TV programma Zor Yollar op de Turkse zender TRT. Klik hiernaast voor een impressie van deze expeditie. De afleveringen worden getoond onder de kop “Zor Yollar” De aflevering met beelden van de heftige offroad track is opgenomen op verzoek van de Turkse televisie. De beelden zijn dus een momentopname en niet representatief voor de totale expeditie route die voor iedereen toegankelijk is! Aflevering 26 t/m 32 tonen beelden van onze expeditie!

Overige infoWeerVoertuig & UitrustingReisadviezen

Infobijeenkomsten

Acropolis MegenAangezien 4×4 offroad reis Turkije geen standaard reis maar een expeditie is, verzorgen wij regelmatig infobijeenkomsten bij Gemeenschapshuis Acropolis in Megen. Middels een presentatie proberen wij een zo goed mogelijk beeld te verschaffen van deze expeditie.

Indien je geïnteresseerd bent om zo’n presentatie bij te wonen kun je je aanmelden via onderstaande button. Uiteraard kun je je aanwezigheid ook telefonisch bij ons melden. Een week voor de geplande infobijeenkomst kun je van ons een uitnodiging verwachten.

Eerst volgende informatie bijeenkomst(en):

Op dit moment zijn er geen informatie bijeenkomsten voor Turkije Cappadocië Expeditie gepland.

Reisdoorgang

Deze 4×4 offroad reis Turkije vindt doorgang bij inschrijving van 12 deelnemers. Je kunt je alleen dan wel met twee of meer deelnemers per voertuig inschrijven.

Bijzonderheden

Alle deelnemers aan dit 4×4 avontuur moeten in het bezit zijn van een paspoort met een minimale geldigheidsduur van 6 maanden. Tevens dien je in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs en een reis- en ongevallen verzekering. Voor bovengenoemde diensten kun je terecht bij het gemeentehuis en diverse verzekeringsmaatschappijen.

Je voertuig dient verzekerd en APK gekeurd te zijn. Een algemene check-up verdient aanbeveling. Onder de tab “Voertuig en Uitrusting” vind je meer informatie met betrekking tot voertuig preparatie, verzekering en repatriëring.

Een visum voor Turkije zal worden geregeld aan de grens. Ten behoeve van je voertuig wordt er aan de grens een tijdelijke invoervergunning geregeld. De begeleiders van Active Drive assisteren bij de grensformaliteiten.

Landinformatie

Op de website van het nationaal bureau voor toerisme vind je meer informatie over Turkije zodat je je alvast kunt onderdompelen in de lokale bezienswaardigheden en cultuur.

Nationaal Bureau voor Toerisme Turkije Nationaal Bureau voor Toerisme

Klimaat

Het Turkse klimaat is net zo afwisselend als het landschap. Elke regio heeft een ander klimaat. Langs de kust in het westen, zuiden en delen van het noorden heerst een Middellandse Zeeklimaat. Dit is een gematigd klimaat met een droge hete zomer. Het Centraal Anatolische hoogvlakte en de bergen in het oosten hebben een landklimaat met een warme zomer. In de bergachtige gebieden zijn de winters streng en op sommige plaatsen maakt uitgebreide sneeuwval de wegen maandenlang onbegaanbaar.

Klimaatgrafieken

 

Beste reisperiode

Wij organiseren onze expedities naar Turkije met name gedurende het voorjaar, najaar en de zomer. De temperaturen aan de kust en in het binnenland zijn dan dragelijk. In de zomer periode is het overdag warm weer maar koelt het met name in de bergen ’s nachts af. In de winter organiseren wij geen expedities naar Turkije vanwege de koude nachten met kans op sneeuw in de bergen.

Beste reisperiode Turkije

Voertuig preparatie

Pech onderweg, 4x4 offroad reis TurkijeTijdens onze expedities, zal je 4WD op wegen en tracks komen, waar deze oorspronkelijk voor ontworpen is. De terreincondities waarin we terechtkomen, zijn sterk afhankelijk van het weer. De vele stenen op de pistes kunnen zorgen voor lekke banden, het zand in de rivierbeddingen kan de passage bemoeilijken en het rijden op modderige berg tracks is niet aan gevaar ontbloot.

Ondanks de kracht van je 4WD welke is uitgevoerd met een grote bodemvrijheid en vierwielaandrijving, moet er wel met beleid worden gereden, immers te snel rijden, leidt onherroepelijk tot schade. Een goede voorbereiding en preparatie van het voertuig is dus gewenst en zal er in ieder geval toe bijdragen dat de kans op uitvallen geminimaliseerd wordt. Behalve dat het vervelend is dat je voertuig niet verder kan, vormt het ook een zware belasting voor de overige deelnemers van de expeditie. Wij stellen dan ook als voorwaarde aan elke deelnemer, dat zijn/haar voertuig in goede technische conditie verkeert. Daartoe dient het APK gekeurd te zijn. Daarnaast verdient een algemene check van de volgende punten aanbeveling:

  • Banden incl. reservebanden
  • Lucht filter, Olie filter en Brandstof filter
  • Ontsteking
  • Koelsysteem
  • Motorolie
  • Accu en elektrische installatie
  • Aandrijflijn
  • Ophanging, veren en schokbrekers
  • Remmen

Het is verstandig voor deze expeditie zogenaamde AT of MT banden (All Terrain / Mud terrain) te monteren. Over het algemeen, lenen deze banden zich het beste voor de verschillende terreinomstandigheden die we tijdens deze expeditie tegenkomen. Het backup voertuig van Active Drive is uitgerust met de nodige standaard gereedschappen, waarop een beroep kan worden gedaan.

Voertuig typen

Je kunt je inschrijven op deze expeditie met alle merken terreinwagens en vrachtwagens zolang ze maar vierwiel aangedreven zijn en een set hoge en lage versnellingen hebben. Voor vrachtwagens geldt een meerprijs i.v.m. de verscheping van de voertuigen vanuit Italië naar Igoumenitsa in Griekenland.

Voertuig verzekering

De reguliere Nederlandse en Belgische verzekeringsmaatschappijen dekken WA en CASCO schade meestal niet wanneer je van het asfalt af gaat en het terrein in gaat. Het is belangrijk dit te checken met je huidige verzekeringsmaatschappij.

Feenstra & de Jong AssurantieënNederlandse deelnemers kunnen bij de Feenstra & de Jong Assurantiën een speciaal voor het terreinrijden ontwikkelde 4×4 verzekering afsluiten waarbij je voertuig in Europa en dus ook Albanië op asfalt, gravel en berg tracks voor zowel WA als CASCO schade gedekt is.

AXA VerzekeringenBelgische deelnemers kunnen bij AXA een reguliere voertuigverzekering afsluiten. Deze maatschappij dekt alleen WA en CASCO schade opgelopen op asfalt wegen. Het terreinrijden kan in België niet verzekerd worden.

Voertuig repatriëring

ANWBVoor Nederlandse deelnemers dient de deelnemende eigenaar van het voertuig lid te zijn van de ANWB met een Wegenwacht Europa Plus pakket waarbij de categorie minimaal “Instap” is. Wanneer je dit pakket afsluit verleent de ANWB wereldwijd assistentie bij het toezenden van reserve onderdelen. Daarnaast verzorgen zij in Europa 24/7 pechhulp en vergoeding van kosten voor sleutelhulp en sleephulp, hulp bij repatriëring, invoer en het vinden van een garage. Het afsluiten van het “Standaard” of “Compleet” pakket levert ook extra service zoals: Vervangende Auto Service. Het “Compleet” pakket levert daarnaast nog eens Haal- en brengservice vervangende auto, Rechtsbijstand Verkeer Gezin en Hotelservice bij pech onderweg.

Touring BelgiëVoor Belgische deelnemers wordt er door Touring België hulp en repatriëring verzorgt binnen de landen van de Europesche Unie en enkele niet bij de EU aangesloten landen. Turkije valt niet binnen het dekkingsgebied. Het Pechverhelping Go Buitenland product bied pechverhelping en/of afsleping in Europa en een vervangende wagen.

AXA VerzekeringenAls alternatief kunnen Belgische deelnemers t.b.v. repatriëring van hun voertuig in Europa boven op hun reguliere AXA voertuig verzekering het AXA Omni Assistance pakket afsluiten waarbij alle landen vermeld op je verzekeringbewijs zijn gedekt.

Veiligheid

Diverse Ministeries van Buitenlandse zaken geven regelmatig reisadviezen. Hieronder vind je de actuele reisadviezen op deze bestemming verzorgd door de diverse overheden:

Nederland Reisadvies Turkije Nederlandse overheid
België Reisadvies Turkije Belgische overheid
Engeland Reisadvies Turkije Engelse overheid

Wederom een heel mooie tryout van Active Drive. Dit was eens iets heel anders , dan Afrika, waar toch nog altijd mijn voorkeur naar uitgaat. Turkije is wel een heel modern land, vriendelijke behulpzame mensen. Spijtig genoeg hebben we niet veel met de plaatselijke bevolking kunnen praten, te weinig tijd misschien. Het was een strak tijdsschema en heel veel hoge zeer smalle bergpistes. Dit maakte het soms wel niet eenvoudig voor de kleine trucks. Wat dan ook tot wat tijdverlies leed voor de 4×4 auto’s. Maar het uitzicht vanop de bergtoppen was wel indrukwekkend en zeer mooi. We zullen niet gauw de ballonvaart vergeten door de kloven in Cappadocië. De piloot landde zelfs op de daartoe bestemde aanhangwagen, indrukwekkend toch ! De zeer goed geoliede expedities van Teun en Anneloes waren voor ons niet zo nieuw, we zijn het stilaan gewoon om goed verwend te worden. De eerste dagen was het eten niet wat we gewoon waren, maar daar kwam zeer snel verandering in. We hadden zelfs het groot genoegen en de eer om Anneloes en kleine Puk , een paar dagen, mee in de truck te hebben en dat was ook wel leuk. Als het wat te hevig werd in de truck, riep Puk : ” niet doen oome Koen”. De plaatselijke gids was bijzonder goed, archeoloog, kunstkenner, geschiedenisman en 4×4 rijder, meer moet dat niet zijn. Gevolgd worden door de plaatselijke tv ploeg is ook wel iets bijzonders. Je hoorde voortdurend in de radio ” cameraman komt eraan…” Zo leerden we ook hoe we onze lenzen moeten richten om mooie beelden te verkrijgen! Al met al een mooie reis, maar geef ons toch maar Afrika.

Koen & Lea, Vlaanderen

We hebben geweldig genoten van deze reis door Turkije. Zelfs het off-road rijden was voor deze 70-jarigen een ware happening. Dankzij de door Active Drive georganiseerde cursus en de uitstekende instructies van off-roadkampioen Mehmet Becce konden we de zwaarste hindernissen ongeschonden overwinnen. Als er al eens iemand vast kwam te zitten werd er adekwaat geholpen, waarbij zelfs de TV-ploeg zo nodig te hulp schoot. Dat we ook nog iemand konden los lieren op het zwaarste traject was echt kicken. Toen we zelf met een lekkende stuurbekrachtigingspomp kwamen te zitten zorgde Kasim, onze gidshulp er voor dat, terwijl wij met de groep verder konden, de reparatie incl. het invliegen van een nieuwe pomp vanuit Ankara binnen een dag gefixed was. We hebben genoten van Turkije’s prachtige en afwisselende natuur, waarbij we door het off-road meer hebben gezien dan met de geijkte toeristenreizen überhaupt mogelijk is. De kuststreek met zijn oudheden, de Taurus, Cappadocie, de Black sea mountains en Istanbul; het was puur genieten en nog eens genieten. En Umit, onze gids-archeoloog was daarbij meer dan voortreffelijk. Een compliment voor de organisatie, die af was. Voortreffelijk eten en drinken, verzorgd door Joost en leuke doe-trips, soms verassend geimproviseerd, het was ten slotte een try-out. Ook de hotels en pensions waren af en het wild kamperen was een verademing. We waren aangenaam verrast door de zeer gevarieerde groep avonturiers met wie we op stap waren. Wat een positivisme, behulpzaamheid en gezelligheid. Niet één verkeerd woord is er gevallen. Het ZOR Yollar team gaf een extra dimensie, waarbij ze bij het vorderen van de reis steeds meer vrienden werden. Ook zij gaven aan dat ze dit project, met name ook door het positivisme van de groep, als uniek ervaren hebben. Geweldig en voor iedereen met een 4×4 een aanrader. Voor actievelingen van alle leeftijden! Wellicht volgende reis met de boot direct van Ancona naar Turkije, dan win je wat dagen om ‘s-avonds wat langer te kunnen nagenieten en heb je wat minder asfalt.

Arnold & Trix, Noord-Brabant

Pas na de voorlichting over deze reis werden wij enthousiast. We wisten eigenlijk niet zo goed wat wij er van moesten verwachten. Maar eenmaal in Turkije zijn we prettig verrast. De mooie natuur en de vriendelijke mensen. Lokaal eten en in no time een tafel met lekkere hapjes. Misschien wat te lang in het Taurusgebergte blijven hangen, waardoor er wat te weinig tijd overbleef aan het eind van de reis voor de Zwarte zee regio en Istanbul. De temperatuur van zo rond de 20-25 graden. Heerlijk. En ook met een kleintje van twee, kun je deze reis maken, ondanks de soms wat hachelijke momenten op smalle doorgangen voor de vrachtauto’s. Het offroaden, afgewisseld met dagen, waarin we een andere activiteit hadden, sprak ons ook erg aan. Alleen deze activiteiten waren gepland op de rustdagen, zodat er niet echt veel vrije tijd overbleef. De verrassing van de haman met een weldadige massage en de buikdanseres. De ballonvaart en het raften waren super! Ook voor de begeleiding door de Turkse gids Umit niets dan lof. Hij vertelde veel over het land en de natuur en was erg behulpzaam. Het gevolgd worden door de Turkse cameraploeg van Zor Yollar gaf deze expeditie wel een heel extra dimensie. We kunnen nu thuis nog wekelijks nagenieten van de uitzendingen van Zor Yollar op het TRT kanaal. De communicatie verliep goed. Er was elke dag een briefing, al blijft het lastig om de km van de dag te overzien, zodat je aan het eind van de middag nog wat eigen tijd hebt. Het is natuurlijk snel donker en zo kun je maar kort genieten van de omgeving. Ook in de dorpjes, waar we even werden losgelaten, hadden we wat meer vrije tijd kunnen besteden. Jammer dat de 4×4’s en de vrachtauto’s niet altijd dezelfde route konden nemen en dat de vrachtauto’s moesten wachten, totdat we weer “uitgespeeld” waren. Verder niets dan lof.

Sjoukje & Klaas, Friesland

Tja, wat moeten wij nog zeggen over de vakantie. Voor ons was alles positief. Wat hebben wij het schitterend gehad. Maar goed als we wat moeten aangeven waar jullie misschien rekening mee kunnen houden voor de volgende keer is dat misschien twee dagen minder in de bergen om een dag meer in Cappadocië en Istanbul te hebben.
Over de dagen verdeeld iets minder km maken, zodat je iets eerder aankomt en je nog wat meer in de avond van je plek kan genieten en even tot jezelf kan komen. Wij houden ook ontzetten van de cultuur, voor ons mag daar soms iets meer tijd voor zijn. Verder kunnen wij echt niets bedenken. HET WAS GEWOON GEWELDIG!!!!!!!!!!

Bert & Jeanette, Utrecht

Voor de vierde maal met Active Drive op stap . Ditmaal naar Turkije, eens iets totaal anders dan Afrika. Een prachtig groot en toch wel een modern land waar de Afrikaanse toestanden helemaal niet van toepassing zijn. Het was een trip vol variatie voor elk wat wils, van stranden naar oudheden waarvan je vroeger op school nog geleerd hebt, ongerepte eindeloze natuurparken tot activiteiten zoals ballonvaren boven het sprookjesachtige Cappadocië, raften op een straalblauwe rivier en kayak varen boven een verzonken stad. Dit alles aaneengereden langs offroad pistes die soms echt pittig konden zijn waarbij telkens ergens een verassing opdook waarvan je even stil werd.
Tot slot had Active Drive voor zeer goede gidsen gezorgd die voor alle vragen en problemen de antwoorden en oplossingen wisten. Ook voor de hongerige mens werd steeds en naar gewoonte perfect gezorgd. TURKIJE een aanrader voor iedereen!!!

Arthur & Sonia, Vlaanderen