Marokko Erg Chegaga Expeditie

Met eigen 4×4 naar de poort van de Sahara…

Ontdek tijdens deze 4x4 offroad reis Marokko vde beroemde koningssteden op weg naar de uitlopers van de Sahara!Deze 4×4 offroad reis Marokko voert je in 22 dagen tijd via de Midden en Hoge Atlas bergketens langs de beroemde koningssteden naar de uitlopers van de Sahara! Marokko is een land met vele gezichten. Het kenmerkt zich door afwisseling in landschap en cultuur. Van heuvelachtige landschappen naar hooggebergten, van (droge) rivierbeddingen naar oases en van grillige steenvlaktes naar betoverende zandduinen die door hun mystieke uiterlijk respect afdwingen. De eenvoudige traditionele Berber nederzettingen staan in schril contrast met de culturele rijkdommen van de historische koningssteden. Een fascinerend land dat je zintuigen continu zal blijven prikkelen. Met andere woorden een uniek 4×4 travel adventure in de woestijn en bergen van Marokko!

Dank u wel Teun voor de onvergetelijke expedities!

Wordpress BlogGedurende de expeditie van April 2012 is er door Clive & Ingrid Barwise een reisblog van deze expeditie bijgehouden. Klik hier voor een indruk van deze expeditie of surf naar het blog. Tevens is er een reisverslag gepubliceerd van deze reis.

Marokko reisverslagNa de expeditie is er tevens een reisverslag van onze Marokko Erg Chegaga Expeditie gepubliceerd. Klik op de link link hiernaast voor een indruk van deze expeditie.

Naar aanleiding van deze reis hebben wij de expeditie ingekort en aangepast zodat er voldoende rustdagen zijn. Hierdoor is de Plage Blanche komen te vervallen.

Overige infoWeerVoertuig & UitrustingReisadviezen

Infobijeenkomsten

Acropolis MegenAangezien deze 4×4 offroad reis Marokko geen standaard reis maar een expeditie is, verzorgen wij regelmatig infobijeenkomsten bij Gemeenschapshuis Acropolis in Megen. Middels een presentatie proberen wij een zo goed mogelijk beeld te verschaffen van deze expeditie.

Indien je geïnteresseerd bent om zo’n presentatie bij te wonen kun je je aanmelden via onderstaande button. Uiteraard kun je je aanwezigheid ook telefonisch bij ons melden. Een week voor de geplande infobijeenkomst kun je van ons een uitnodiging verwachten.

Eerst volgende informatie bijeenkomst(en):

Op dit moment zijn er geen informatie bijeenkomsten voor Marokko Erg Chegaga Expeditie gepland.

Reisdoorgang

Deze 4×4 offroad reis Marokko vindt doorgang bij inschrijving van 12 deelnemers. Je kunt je alleen dan wel met twee of meer deelnemers per voertuig inschrijven.

Bijzonderheden

Alle deelnemers aan deze 4×4 expeditie moeten in het bezit zijn van een paspoort met een minimale geldigheidsduur van 6 maanden. Tevens dien je in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs en een reis- en ongevallen verzekering. Voor bovengenoemde diensten kun je terecht bij het gemeentehuis en diverse verzekeringsmaatschappijen.

Je voertuig dient verzekerd en APK gekeurd te zijn. Een algemene check-up verdient aanbeveling. Onder de tab “Voertuig en Uitrusting” vind je meer informatie met betrekking tot voertuig preparatie, verzekering en repatriëring.

Voor Marokko is geen visum benodigd. Ten behoeve van je voertuig wordt er aan de grens een tijdelijke invoervergunning geregeld. De begeleiders van Active Drive assisteren bij de grensformaliteiten.

Landinformatie

Op de website van het nationaal bureau voor toerisme vind je meer informatie over Marokko zodat je je alvast kunt onderdompelen in de lokale bezienswaardigheden en cultuur.

Nationaal Bureau voor Toerisme Marokko Nationaal Bureau voor Toerisme

Klimaat

Het klimaat van Marokko is gematigd subtropisch, met koele zeewinden die afkomstig zijn van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. In het binnenland liggen de temperaturen hoog, met zeer hete zomers en relatief koude winters. De gemiddelde wintertemperatuur in Marokko ligt rond de 21° C. In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 38° C. In Marokko is vrijwel het gehele jaar door zonnig en ‘s zomers is het er prettig warm. De beste maanden om het land te bezoeken zijn April en Mei. Aan de kust is het ook in Juni, Juli en Augustus aangenaam. Tijdens die maanden is het dan in het binnenland echter zeer heet, vooral rond het middaguur.

Klimaatgrafieken

 

Beste reisperiode

Wij organiseren onze offroad expedities naar Marokko met name gedurende het voorjaar, najaar en de winter. De temperaturen in de woestijn zijn dan dragelijk. In de korte winter periode is het in het zuiden van Marokko overdag aangenaam weer maar kan het ’s nachts tot tegen het vriespunt afkoelen. In de berggebieden in het noorden ligt echter sneeuw en is het ‘s-nachts onder nul. In de zomer organiseren wij geen expedities naar Marokko vanwege de hitte waarbij de temperatuur geregeld tot boven de 40 °C kan oplopen.

Beste reisperiode Marokko

Voertuig preparatie

Pech onderweg, 4x4 offroad reis MarokkoTijdens onze offroad expedities, zal je 4×4 op wegen en tracks komen, waar deze oorspronkelijk voor ontworpen is. De terreincondities waarin we terechtkomen, zijn sterk afhankelijk van het weer. Hevige regenval kunnen goed begaanbare graveltracks in enkele minuten veranderen in gladde modder paden. Sneeuw kan ervoor zorgen dat hoge bergpassen een lastig avontuur worden en het zand in de rivierbeddingen kan de passage bemoeilijken.

Ondanks de kracht van je 4×4 welke is uitgevoerd met een grote bodemvrijheid en vierwielaandrijving, moet er wel met beleid worden gereden, immers te snel rijden, leidt onherroepelijk tot schade. Een goede voorbereiding en preparatie van het voertuig is dus gewenst en zal er in ieder geval toe bijdragen dat de kans op uitvallen geminimaliseerd wordt. Behalve dat het vervelend is dat je voertuig niet verder kan, vormt het ook een zware belasting voor de overige deelnemers van de expeditie. Wij stellen dan ook als voorwaarde aan elke deelnemer, dat zijn/haar voertuig in goede technische conditie verkeert . Daartoe dient het APK gekeurd te zijn. Daarnaast verdient een algemene check van de volgende punten aanbeveling:

  • Banden incl. reservebanden
  • Lucht filter, Olie filter en Brandstof filter
  • Ontsteking
  • Koelsysteem
  • Motorolie
  • Accu en elektrische installatie
  • Aandrijflijn
  • Ophanging, veren en schokbrekers
  • Remmen

Het is verstandig voor deze expeditie zogenaamde AT- banden (All Terrain) te monteren. Over het algemeen, leent deze band zich het beste voor de verschillende terreinomstandigheden die we tijdens deze expeditie tegenkomen. Het backup-voertuig van Active Drive is uitgerust met de nodige standaard gereedschappen, waarop een beroep kan worden gedaan.

Voertuig typen

Je kunt je inschrijven op deze 4×4 expeditie met alle merken terreinwagens en vrachtwagens zolang ze maar vierwiel aangedreven zijn. Ook SUV’s kunnen deze expeditie rijden waarbij er in de duinen gekeken moet worden in hoeverre ze mee kunnen komen. We gaan niet van A naar B door de duinen dus dit vormt geen probleem. Voor vrachtwagens geldt een meerprijs i.v.m. de verscheping van de voertuigen vanuit Algeciras in Spanje naar Tanger Med Port in Marokko.

Voertuig verzekering

De reguliere Nederlandse en Belgische verzekeringsmaatschappijen dekken WA en CASCO schade meestal niet wanneer je van het asfalt af gaat en het terrein in gaat. Het is belangrijk dit te checken met je huidige verzekeringsmaatschappij.

Feenstra & de Jong AssurantiënNederlandse deelnemers kunnen bij de Feenstra & de Jong Assurantiën een speciaal voor het terreinrijden ontwikkelde 4×4 verzekering afsluiten waarbij je voertuig in Europa en dus ook Albanië op asfalt, gravel en berg tracks voor zowel WA als CASCO schade gedekt is.

AXA VerzekeringenBelgische deelnemers kunnen bij AXA een reguliere voertuigverzekering afsluiten. Deze maatschappij dekt alleen WA en CASCO schade opgelopen op asfalt wegen. Het terreinrijden kan in België niet verzekerd worden.

Voertuig repatriëring

ANWBVoor Nederlandse deelnemers dient de deelnemende eigenaar van het voertuig lid te zijn van de ANWB met een Wegenwacht Europa Plus pakket waarbij de categorie minimaal “Instap” is. Wanneer je dit pakket afsluit verleent de ANWB wereldwijd assistentie bij het toezenden van reserve onderdelen. Daarnaast verzorgen zij in Europa 24/7 pechhulp en vergoeding van kosten voor sleutelhulp en sleephulp, hulp bij repatriëring, invoer en het vinden van een garage.  Het afsluiten van de extra Vervangende Auto Service Buitenland op dit pakket heeft geen zin aangezien de vervangende auto alleen geldig is in Europa.

AXA VerzekeringenVoor Belgische deelnemers wordt er door Touring België geen hulp en repatriëring verzorgt buiten Europa. Belgische deelnemers kunnen t.b.v. repatriëring van hun voertuig in Europa en Marokko boven op de reguliere AXA voertuig verzekering het AXA Omni Assistance pakket afsluiten.

Veiligheid

Diverse Ministeries van Buitenlandse zaken geven regelmatig reisadviezen. Hieronder vind je de actuele reisadviezen op deze bestemming verzorgd door de diverse overheden:

Nederland Reisadvies Marokko Nederlandse overheid
België Reisadvies Marokko Belgische overheid
Frankrijk Reisadvies Marokko Franse overheid
Engeland Reisadvies Marokko Engelse overheid

In oktober 2006 waagde ik mij aan een expeditie met eigen wagen naar Marokko. De verwachtingen waren hoog gespannen. De expeditie was zo super georganiseerd door Active Drive dat ik besloot om terug mee te gaan in december 2006. En wederom was het gewoon “fantastisch”. Een vleugje kultuur, stadsbezoeken onder leiding van ervaren gidsen, heel veel mooie pistes, heel veel zand, duinen. Mooie onvergetelijke campplaatsen, schitterende zonsondergangen. En heel lekker eten, wat toch wel een krachttoer was van Teun, onze gids en leider. Wat een mooi continent toch. Ik besloot al snel om mee te reizen naar Libië. Ik kijk er al naar uit, het zal weer “super” zijn. Dank u wel Teun en Anneloes voor de onvergetelijke expedities.

Koen Nootens, Belgie

De Marokko Erg Chebbi expeditie van december 2006 was onze eerste expeditie. Van wat ons te wachten stond konden we ons niet echt een voorstelling maken. Nou het was een groot avontuur, een schitterend land en vriendelijke bevolking. Het rijden over de pistes en in de woestijn was geweldig, dat kun je niet uitleggen, dat moet je ervaren! Een leuk gezelschap en het team van Active Drive zorgde ervoor dat het je aan niets ontbrak, heerlijk eten en veel avontuur. Het was een superreis, dit is dan ook de reden dat wij voor de komende Libië expeditie hebben geboekt. We kijken er nu al naar uit.

Elly & Theo Heijboer, Nederland

De 4×4 expeditie was avontuurlijk en enerverend. Een pluspunt is dat met een klein aantal auto’s wordt gereisd. Een ander pluspunt is de geweldige verzorging. We werden wat het eten betreft in de watten gelegd van de vroege morgen tot de late avond. Zelfs werd, voor zover mogelijk, met mijn glutenvrij dieet rekening gehouden. De toegezonden reisinformatie was uitstekend en de kennismakingsmiddag/avond was heel erg leuk en culinair hoogstaand! Er werden geen onnodige risico’s genomen met het offroad rijden. Teun weet veel van Marokko en samen met Anneloes speelt hij erg goed in op de soms gewijzigde omstandigheden die zich voordeden. Inmiddels hebben we een volgende expeditie naar Libie geboekt bij Active Drive.

Sjoukje & Klaas Dijkstra, Nederland