Algerije Tassili ’n Ajjer Expeditie

Ontdek de unieke schoonheid van de Sahara in Algerije…

Ontdek tijdens deze 4x4 offroad reis Algerije de spectaculaire landschappen van de Sahara woestijn!

Deze 4×4 offroad reis Algerije voert je in 31 dagen tijd door een fascinerend woestijnlandschap. Naast het bedwingen van hoge duinen en rijden door mul zand, staan ook natuur, cultuur en historie centraal. We bezoeken UNESCO sites zoals Ghardaia in de M’Zab vallei en de indrukwekkende rotspartijen, wadis en prehistorische rotstekeningen in het Tassili ’n Ajjer Nationaal Park. Daarnaast bedwingen we diverse duinen zeeën zoals de Grand Erg Occidental, Erg d’Admer als ook de Erg Mehedjebat. Ook het beroemde Hoggar gebergte met de schitterende panorama’s vanaf de top van de Assekrem zal niet ontbreken. Met andere woorden een uniek 4×4 travel adventure in de woestijn van Algerije!

Voor mensen die erover denken om mee op expeditie te gaan met Active Drive: Doen, Doen, Doen!

Overige infoWeerVoertuig & UitrustingReisadviezen

Infobijeenkomsten

Acropolis MegenAangezien deze 4×4 offroad reis Algerije geen standaard reis maar een expeditie is, verzorgen wij regelmatig infobijeenkomsten bij Gemeenschapshuis Acropolis in Megen. Middels een presentatie proberen wij een zo goed mogelijk beeld te verschaffen van deze expeditie.

Indien je geïnteresseerd bent om zo’n presentatie bij te wonen kun je je aanmelden via onderstaande button. Uiteraard kun je je aanwezigheid ook telefonisch bij ons melden. Een week voor de geplande infobijeenkomst kun je van ons een uitnodiging verwachten.

Eerst volgende informatie bijeenkomst:

Op dit moment zijn er geen informatie bijeenkomsten voor Algerije Tassili 'n Ajjer Expeditie gepland.

Reisdoorgang

Deze 4×4 offroad reis Algerije vindt doorgang bij inschrijving van 12 deelnemers. Je kunt je alleen dan wel met twee of meer deelnemers per voertuig inschrijven.

Bijzonderheden

Alle deelnemers aan deze 4×4 expeditie moeten in het bezit zijn van een paspoort met een minimale geldigheidsduur van 6 maanden. Tevens dien je in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs en een reis- en ongevallen verzekering. Voor bovengenoemde diensten kun je terecht bij het gemeentehuis en diverse verzekeringsmaatschappijen.

Je voertuig dient verzekerd en APK-gekeurd te zijn. Een algemene check-up verdient aanbeveling. Onder de tab “Voertuig en Uitrusting” vind je meer informatie met betrekking tot voertuig preparatie, verzekering en repatriëring.

Aan de Algerijnse grens zijn er verschillende formaliteiten zoals de paspoortregistratie, de tijdelijke invoer van het voertuig, declaratie vreemd geld alsook het afsluiten van een lokale Algerijnse voertuigverzekering. De begeleiders van Active Drive assisteren de deelnemers bij de grensformaliteiten.

Voor Algerije is een visum noodzakelijk. Dit wordt van te voren door Active Drive geregeld in samenwerking met onze lokale agent.

Landinformatie

Op de website van het nationaal bureau voor toerisme vind je meer informatie over Tunesië en Algerije zodat je je alvast kunt onderdompelen in de lokale bezienswaardigheden en cultuur.

Nationaal Bureau voor Toerisme Algerije Nationaal Bureau voor Toerisme Tunesië Nationaal Bureau voor Toerisme

Klimaat

Het klimaat van Algerije is door de invloed van de Middellandse Zee, de bergen en de Sahara verschillend. In het noorden heerst een mediterraan klimaat waarbij het in de bergen koeler is. In het zuiden heerst een woestijnklimaat en daartussen heerst een steppeklimaat.
Het noordelijke deel ondervindt invloed van de Middellandse Zee. Het is een subtropisch klimaat met zachte winters en warme droge zomers. De meeste neerslag valt aan de noordzijde van de bergen. Aan de noordkust is het minder warm dan elders in het land. In augustus is het overdag in Algiers gemiddeld 29 graden en ’s nachts koelt het af tot 20 graden. In de winter is het overdag 16 graden en ’s nachts 8 graden. In het bergland wordt het ’s winters kouder en vriest het regelmatig.
Ten zuiden van de bergen neemt de jaarlijkse neerslaghoeveelheid snel af. Het klimaat gaat over in een steppeklimaat en de vegetatie wordt dunner. De temperatuur stijgt en de Sahara begint. Hier heerst een woestijnklimaat met hoge temperaturen in de zomer, lage temperaturen in de winter en weinig neerslag. De regen valt voornamelijk in het winterhalfjaar.

Klimaatgrafieken

 

Beste reisperiode

Wij organiseren onze expedities naar Algerije met name gedurende het voorjaar, najaar en de winter. De temperaturen in de woestijn zijn dan dragelijk. In de korte winter periode is het in het zuiden van Algerije overdag aangenaam weer maar kan het ’s nachts tot tegen het vriespunt afkoelen. In de berggebieden in het noorden ligt echter sneeuw en is het ‘s-nachts tegen het vriespunt. In de zomer organiseren wij geen expedities naar Algerije vanwege de hitte waarbij de temperatuur geregeld tot boven de 40 °C kan oplopen.

reisperiode-algerije

 

Voertuig preparatie

Pech onderweg, 4x4 offroad reis AlgerijeTijdens onze expedities, zal je 4WD op wegen en tracks komen, waar deze oorspronkelijk voor ontworpen is. De terreincondities waarin we terechtkomen, zijn sterk afhankelijk van het weer. De vele stenen op de pistes kunnen zorgen voor lekke banden, het zand in de rivierbeddingen kan de passage bemoeilijken en het rijden in de zandduinen is niet aan gevaar ontbloot.

Ondanks de kracht van je 4WD welke is uitgevoerd met een grote bodemvrijheid en vierwielaandrijving, moet er wel met beleid worden gereden, immers te snel rijden, leidt onherroepelijk tot schade. Een aantal belangrijke basisprincipes voor het omgaan met het voertuig in het terrein worden besproken en in praktijk gebracht tijdens de voor deze expeditie verplichte cursus terreinrijden. Deze cursus heeft tot doel de deelnemers aan de Algerije Tassili ’n Ajjer Expeditie praktijk ervaring te verschaffen m.b.t. tot het rijden op zachte ondergrond. De deelnemers krijgen hierdoor een zeker gevoel m.b.t. de mogelijkheden van hun voertuig. Zaken die o.a. aan bod komen zijn het rijden in zand, de uitrusting van het voertuig, recovery van het voertuig na ingraven, slepen van het voertuig etc.

Een goede voorbereiding en preparatie van het voertuig is dus gewenst en zal er in ieder geval toe bijdragen dat de kans op uitvallen geminimaliseerd wordt. Behalve dat het vervelend is dat je voertuig niet verder kan, vormt het ook een zware belasting voor de overige deelnemers van de expeditie. Wij eisen dan ook van elke deelnemer, dat zijn voertuig in goede technische conditie verkeert . Daartoe dient het APK gekeurd te zijn. Daarnaast verdient een algemene check van de volgende punten aanbeveling:

  • Banden incl. reservebanden
  • Lucht filter, Olie filter en Brandstof filter
  • Ontsteking
  • Koelsysteem
  • Motorolie
  • Accu en elektrische installatie
  • Aandrijflijn
  • Ophanging, veren en schokbrekers
  • Remmen

Het is verstandig voor deze expeditie zogenaamde AT- banden (All Terrain) te monteren. Over het algemeen, leent deze band zich het beste voor de verschillende terreinomstandigheden die we tijdens deze expeditie tegenkomen. Het backup-voertuig van Active Drive is uitgerust met de nodige standaard gereedschappen, waarop een beroep kan worden gedaan.

Voertuig typen

Je kunt je inschrijven op deze expeditie met alle merken terreinwagens en vrachtwagens zolang ze maar vierwiel aangedreven zijn en een set hoge en lage versnellingen hebben. Voor vrachtwagens geldt een meerprijs i.v.m. de verscheping van de voertuigen naar Algerije.

Voertuig verzekering

De reguliere Nederlandse en Belgische verzekeringsmaatschappijen dekken WA en CASCO schade meestal niet wanneer je van het asfalt af gaat en het terrein in gaat. Het is belangrijk dit te checken met je huidige verzekeringsmaatschappij.

Feenstra & de Jong AssurantiënNederlandse deelnemers kunnen bij de Feenstra & de Jong Assurantiën een speciaal voor het terreinrijden ontwikkelde 4×4 verzekering afsluiten waarbij je voertuig in Europa, Tunesië op asfalt, gravel en duinen voor WA en CASCO schade gedekt is.

Assurantiekantoor AlessieHet WA gedeelte voor Algerije wordt gedekt middels een ter plaatse verplicht af te sluiten WA-verzekering. Aanvullend hierop kan via Assurantiekantoor Alessie een WA-verzekering conform Europese normen worden afgesloten die ook in Algerije geldig is.

AXA VerzekeringenBelgische deelnemers kunnen bij AXA een reguliere voertuigverzekering afsluiten. Deze maatschappij dekt alleen WA en CASCO schade opgelopen op asfalt wegen in Tunesië. Algerije valt niet binnen het dekkingsgebied. Het terreinrijden kan in België niet verzekerd worden.

Voertuig repatriëring

ANWBVoor Nederlandse deelnemers dient de deelnemende eigenaar van het voertuig lid te zijn van de ANWB met een Wegenwacht Europa Plus pakket waarbij de categorie minimaal “Instap” is. Wanneer je dit pakket afsluit verleent de ANWB wereldwijd assistentie bij het toezenden van reserve onderdelen. Daarnaast verzorgen zij in Europa 24/7 pechhulp en in Tunesië en Algerije vergoeding van kosten voor sleutelhulp en sleephulp, hulp bij repatriëring, invoer en het vinden van een garage. Het afsluiten van de extra Vervangende Auto Service Buitenland op dit pakket heeft geen zin aangezien de vervangende auto alleen geldig is in Europa.

AXA VerzekeringenVoor Belgische deelnemers wordt er door Touring België geen hulp en repatriëring verzorgt buiten Europa. Als alternatief kunnen Belgische deelnemers t.b.v. repatriëring van hun voertuig in Europa boven op hun reguliere AXA voertuig verzekering het AXA Omni Assistance pakket afsluiten waarbij alle landen vermeld op je verzekeringbewijs zijn gedekt. Algerije valt niet binnen het dekkingsgebied van dit pakket!

Veiligheid

Diverse Ministeries van Buitenlandse zaken geven regelmatig reisadviezen. Hieronder vind je de actuele reisadviezen op deze bestemming verzorgd door de diverse overheden:

Nederland Reisadvies Algerije Nederlandse overheid
België Reisadvies Algerije Belgische overheid
Frankrijk Reisadvies Algerije Franse overheid
Engeland Reisadvies Algerije Engelse overheid