Albanië Shqipëria Expeditie

Ontdek Albanië het unieke en authenthieke voormalige fort van de Balkan…

4x4 offroad reis Albanië in het unieke en authentieke voormalige fort van de BalkanDeze 4×4 offroad reis Albanië voert je naar het laatste onontdekte land van Europa! Albanië… het fort van de Balkan, geïsoleerd door bergketens die het grootste deel van het land bedekken, werd eeuwenlang bezet door machtige buurlanden, verwoest door twee wereldoorlogen en door een totalitair communistisch regime tot een autarkisch bestaan gedwongen. Sinds enkele jaren doet het land voorzichtige schreden op de toeristische kaart van Europa. Dat is volkomen terecht, want het landschap en de natuur van dit Balkan land zijn van een grote schoonheid. Bovendien zijn er talloze bezienswaardigheden uit allerlei cultuurperioden te zien. Je vindt in Albanië een bijzondere mix van Mediterrane charme, oude communistische logica en een zonnige, gastvrije bevolking. Albanië wordt nog maar mondjes maat door reizigers bezocht waardoor het land zijn mysterieuze en avontuurlijke karakter weet te behouden! Met andere woorden een uniek 4×4 reis avontuur in het onbekende Albanië!

Als aanrijroute naar Albanië hebben wij gekozen voor het gebruik van de ferry overtocht Bari (Italië) – Dürres (Albanië) omdat je daarmee tijd kunt winnen in verhouding tot rijden overland en we de expeditie inclusief heen en terugreis binnen de 21 dagen kunnen houden! Heb je voldoende tijd of wil je liever niet met de boot oversteken dan is er ook de mogelijkheid om de pittoreske route met de auto via Oostenrijk, Slovenië, Kroatië en Montenegro te rijden. Wij raden af om te rijden via Servië en Kosovo wegens de instabiliteit in Kosovo!

En wederom een unieke expeditie van Active Drive die zeer zeker de moeite waard is…

Overige infoWeerVoertuig & UitrustingReisadviezen

Infobijeenkomsten

Acropolis MegenAangezien deze 4×4 offroad reis Albanië geen standaard reis maar een expeditie is, verzorgen wij regelmatig infobijeenkomsten bij Gemeenschapshuis Acropolis in Megen. Middels een presentatie proberen wij een zo goed mogelijk beeld te verschaffen van deze expeditie.

Indien je geïnteresseerd bent om zo’n presentatie bij te wonen kun je je aanmelden via onderstaande button. Uiteraard kun je je aanwezigheid ook telefonisch bij ons melden. Een week voor de geplande infobijeenkomst kun je van ons een uitnodiging verwachten.

Eerst volgende informatie bijeenkomst(en):

Op dit moment zijn er geen informatie bijeenkomsten voor Albanië Shqipëria Expeditie gepland.

Reisdoorgang

Deze 4×4 offroad reis Albanië vindt doorgang bij inschrijving van 12 deelnemers. Je kunt je alleen dan wel met twee of meer deelnemers per voertuig inschrijven.

Bijzonderheden

Alle deelnemers aan dit 4×4 avontuur moeten in het bezit zijn van een paspoort met een minimale geldigheidsduur van 3 maanden. Tevens dien je in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs en een reis- en ongevallen verzekering. Voor bovengenoemde diensten kun je terecht bij het gemeentehuis en diverse verzekeringsmaatschappijen.

Je voertuig dient verzekerd en APK gekeurd te zijn. Een algemene check-up verdient aanbeveling. Onder de tab “Voertuig en Uitrusting” vind je meer informatie met betrekking tot voertuig preparatie, verzekering en repatriëring.

Er is geen visum nodig voor Albanië. Een zogenaamd inreisvisum wordt gegeven bij aankomst aan de grens. Daarnaast moet er inreisbelasting worden betaald bij aankomst in het land. Ten behoeve van je voertuig wordt het Nederlandse of Belgische kentekenbewijs aan de grens erkent. De begeleiders van Active Drive assisteren bij de grensformaliteiten.

Landinformatie

Op de website van het nationaal bureau voor toerisme vind je meer informatie over Albanië zodat je je alvast kunt onderdompelen in de lokale bezienswaardigheden en cultuur.

Nationaal Bureau voor Toerisme Albanië Nationaal Bureau voor Toerisme

Klimaat

Door de grote geografische en topografische verschillen heeft het Albanese klimaat een onvoorspelbaar karakter. De kustvlakte heeft een Middellandse Zeeklimaat met hete zomers, zachte winters en winterregens. In het bergachtige oosten is sprake van een landklimaat met strenge, sneeuwrijke winters en met zomerregens. De beschutte bekkens hebben een milder klimaat. Gemiddeld ligt de maximumtemperatuur in de maanden juli en augustus rond de dertig graden. Als alle elementen meewerken kunnen de temperaturen oplopen tot rond de veertig graden. Net zo snel als dat een hittegolf plaatsvindt, zo snel kan het weer in Albanië ook omslaan. Door de structuur van het land en de ligging aan de Adriatische Zee wordt hitte regelmatig verdreven door soms zeer zware regen- en onweersbuien waarbij de dagtemperatuur binnen een etmaal met meer dan tien graden kan dalen. Vanaf oktober gaat de zomer over in het herfstseizoen waarin de hoeveelheid zonneschijn flink afneemt en de intensiteit van de regenval toeneemt.

Klimaatgrafieken

 

Beste reisperiode

De beste reistijd voor Albanië is mei t/m september. Hoewel Albanië hete droge zomers heeft, is het goed toeven dankzij de bries afkomstig vanuit de Adriatische Zee, die voor een heerlijke verfrissing zorgt. In de winter kan het vooral in het binnenland erg koud zijn. De lente- en herfstmaanden zijn aan te raden indien je wil rondreizen, de temperatuur is aangenaam en het landschap op zijn best. Wij organiseren onze expedities naar Albanië dan ook in deze maanden.

Beste reisperiode Albanië

Voertuig preparatie

Pech onderweg, 4x4 offroad reis AlbaniëTijdens onze expedities, zal je 4WD op wegen en tracks komen, waar deze oorspronkelijk voor ontworpen is. De terreincondities waarin we terechtkomen, zijn sterk afhankelijk van het weer. Keien op de bospaden kunnen zorgen voor lekke banden, rivieren kunnen de passage bemoeilijken waardoor doorwadingen noodzakelijk zijn en het rijden op modderige berg tracks is niet aan gevaar ontbloot.

Ondanks de kracht van je 4WD welke is uitgevoerd met een grote bodemvrijheid en vierwielaandrijving, moet er wel met beleid worden gereden, immers te snel rijden, leidt onherroepelijk tot schade. Een goede voorbereiding en preparatie van het voertuig is dus gewenst en zal er in ieder geval toe bijdragen dat de kans op uitvallen geminimaliseerd wordt. Behalve dat het vervelend is dat je voertuig niet verder kan, vormt het ook een zware belasting voor de overige deelnemers van de expeditie. Wij stellen dan ook als voorwaarde aan elke deelnemer, dat zijn/haar voertuig in goede technische conditie verkeert . Daartoe dient het APK gekeurd te zijn. Daarnaast verdient een algemene check van de volgende punten aanbeveling:

  • Banden incl. reservebanden
  • Lucht filter, Olie filter en Brandstof filter
  • Ontsteking
  • Koelsysteem
  • Motorolie
  • Accu en elektrische installatie
  • Aandrijflijn
  • Ophanging, veren en schokbrekers
  • Remmen

Het is verstandig voor deze expeditie zogenaamde AT of MT banden (All Terrain / Mud terrain) te monteren. Over het algemeen, lenen deze banden zich het beste voor de verschillende terreinomstandigheden die we tijdens deze expeditie tegenkomen. Het backup voertuig van Active Drive is uitgerust met de nodige standaard gereedschappen, waarop een beroep kan worden gedaan.

Voertuig typen

Je kunt je inschrijven op deze expeditie met alle merken terreinwagens en vrachtwagens zolang ze maar vierwiel aangedreven zijn en een set hoge en lage versnellingen hebben. Voor vrachtwagens geldt een meerprijs i.v.m. de verscheping van de voertuigen vanuit Italië naar Dürres in Albanië.

Voertuig verzekering

De reguliere Nederlandse en Belgische verzekeringsmaatschappijen dekken WA en CASCO schade meestal niet wanneer je van het asfalt af gaat en het terrein in gaat. Het is belangrijk dit te checken met je huidige verzekeringsmaatschappij.

Feenstra & de Jong AssurantiënNederlandse deelnemers kunnen bij de Feenstra & de Jong Assurantiën een speciaal voor het terreinrijden ontwikkelde 4×4 verzekering afsluiten waarbij je voertuig in Europa en dus ook Albanië op asfalt, gravel en berg tracks voor zowel WA als CASCO schade gedekt is.

AXA VerzekeringenBelgische deelnemers kunnen bij AXA een reguliere voertuigverzekering afsluiten. Deze maatschappij dekt alleen WA en CASCO schade opgelopen op asfalt wegen. Het terreinrijden kan in België niet verzekerd worden.

Voertuig repatriëring

ANWBVoor Nederlandse deelnemers dient de deelnemende eigenaar van het voertuig lid te zijn van de ANWB met een Wegenwacht Europa Plus pakket waarbij de categorie minimaal “Instap” is. Wanneer je dit pakket afsluit verleent de ANWB wereldwijd assistentie bij het toezenden van reserve onderdelen. Daarnaast verzorgen zij in Europa 24/7 pechhulp en vergoeding van kosten voor sleutelhulp en sleephulp, hulp bij repatriëring, invoer en het vinden van een garage. Het afsluiten van het “Standaard” of “Compleet” pakket levert ook extra service zoals: Vervangende Auto Service. Het “Compleet” pakket levert daarnaast nog eens Haal- en brengservice vervangende auto, Rechtsbijstand Verkeer Gezin en Hotelservice bij pech onderweg.

Touring BelgieVoor Belgische deelnemers wordt er door Touring België hulp en repatriëring verzorgt binnen de landen van de Europesche Unie en enkele niet bij de EU aangesloten landen waaronder de landen van het voormalig Joegoslavië (Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Macedonië en Servië). Albanië valt niet binnen het dekkingsgebied. Het Pechverhelping Go Buitenland product bied pechverhelping en/of afsleping in Europa en een vervangende wagen.

AXA VerzekeringenAls alternatief kunnen Belgische deelnemers t.b.v. repatriëring van hun voertuig in Europa boven op hun reguliere AXA voertuig verzekering het AXA Omni Assistance pakket afsluiten waarbij alle landen vermeld op je verzekeringbewijs zijn gedekt.

Veiligheid

Diverse Ministeries van Buitenlandse zaken geven regelmatig reisadviezen. Hieronder vind je de actuele reisadviezen op deze bestemming verzorgd door de diverse overheden:

Nederland Reisadvies Albanië Nederlandse overheid
België Reisadvies Albanië Belgische overheid
Engeland Reisadvies Albanië Engelse overheid