Rusland

4×4 Rusland Kola Expeditie

Met eigen 4×4 naar de poolcirkel in het ongerepte Noordwesten van Rusland…

P1060821Een 11 daagse offroad groepsreis naar Rusland… het land van de Tsaren! De ongerepte bossen, prachtige bergen, verlaten toendra’s en kristal heldere rivieren en meren van het Kola schiereiland laten een onuitwisbare indruk op je achter. Je reist in de tijd door de gedenktekens en bent getuige van de culturele rituelen van de Saami, Pomor en overige Russische bevolking, die soms duizenden jaren terug gaan in tijd. Met andere woorden een uniek 4×4 reis avontuur in deze noordelijke uithoek van Rusland!

Als aanrijroute naar Rusland hebben wij gekozen voor het gebruik van de ferry overtocht Stockholm (Zweden) – Türku (Finland) omdat je daarmee tijd kunt winnen daar de ferry ‘s nachts vaart. Voor diegene die tijd genoeg heeft en ook nog wat van Zweden wil zien is het mogelijk om de ferry over te slaan en langs de westkust van de Botnische golf richting Vartius in Finland te rijden via Umea, Tornio en Rovvniemi. Rijden via deze route maakt qua kosten in vergelijking met de boot nauwelijks iets uit maar kost al gauw 1,5 tot 2 dagen extra op heen en dus ook op terugreis!

We hebben ervoor gekozen gelijktijdig een 11-daagse en een 21-daagse expeditie gecombineerd uit te voeren. Deze 11-daagse expeditie concentreert zich op het Kola Schiereiland waarbij veel offroad rijden aan bod komt. Gedurende de 21-daagse expeditie bezoek je ook de Republiek Karelië en de wereldberoemde stad Sint Petersburg. In deze langere expeditie komt veel extra cultuur aan bod.

 • Overige info
 • Weer
 • Voertuig en Uitrusting
 • Reisadviezen

Infobijeenkomsten

Terras Effe zitteAangezien deze expeditie geen standaard expeditie is verzorgen wij regelmatig infobijeenkomsten bij Terras Effe zitte in Megen. Middels een presentatie proberen wij een zo goed mogelijk beeld te verschaffen van deze expeditie.

Indien je geïnteresseerd bent om zo’n presentatie bij te wonen kun je je aanmelden via onderstaande button. Uiteraard kun je je aanwezigheid ook telefonisch bij ons melden. Een week voor de geplande infobijeenkomst kun je van ons een uitnodiging verwachten.

Eerst volgende informatie bijeenkomst(en):

Op dit moment zijn er geen informatie bijeenkomsten voor Rusland 11d gepland.

Reisdoorgang

Deze 4×4 Rusland reis vindt doorgang bij inschrijving van 12 deelnemers. Je kunt je alleen dan wel met twee of meer deelnemers per voertuig inschrijven.

Bijzonderheden

Alle deelnemers aan dit 4×4 avontuur moeten in het bezit zijn van een paspoort met een minimale geldigheidsduur van 6 maanden. Tevens dien je in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs en een reis- en ongevallen verzekering. Voor bovengenoemde diensten kun je terecht bij het gemeentehuis en diverse verzekeringsmaatschappijen.

Je voertuig dient verzekerd en APK gekeurd te zijn. Een algemene check-up verdient aanbeveling. Onder de tab “Voertuig en Uitrusting” vind je meer informatie met betrekking tot voertuig preparatie, verzekering en repatriëring. Om in Rusland te kunnen rijden zal aan de grens een tijdelijke WA-verzekering worden afgesloten.

Voor Rusland is een visum benodigd. Dit visum wordt vooraf in samenwerking met onze lokale gids geregeld. Ten behoeve van je voertuig wordt er aan de grens een tijdelijke invoervergunning geregeld. Tevens is het noodzakelijk een migratie kaart te laten registeren. De begeleiders van Active Drive assisteren bij de grensformaliteiten.

Landinformatie

Een regionaal bureau voor toerisme verschaft informatie over een streek in een buitenland aan potentiële toeristen zowel telefonisch, schriftelijk als via de specifieke internet site. Zij verzorgt reclamecampagnes, staat de pers te woord en beantwoordt vragen van consumenten.

Regionaal Bureau voor Toerisme

Kola-verkeersbureauMoermansk & Kola schiereiland

Klimaat

De noordelijke gebieden die we bezoeken liggen voor een groot deel ten noorden van de poolcirkel. Hier heerst een continentaal klimaat met koude zomers en het hele jaar vrij weinig neerslag. Juli en augustus zijn de zomermaanden. De middernachtzon schijnt en de temperaturen kunnen oplopen tot 28 graden Celsius. Je kunt dag en nacht zwemmen in de meren doordat de middernachtzon rond de klok schijnt tijdens de Polaire dag. De noordelijke herfst begint eind augustus tot begin september en duurt slechts drie weken. De bomen krijgen prachtige kleuren in geel en goud en de bodemvegetatie wordt diep rood. Eind september begin oktober is de aarde klaar voor de komende winter. Het vriest tijdens de dag, het water van de meren bevriest en de sneeuw begint te vallen.

Klimaatgrafieken

 

Beste reisperiode

Het is altijd heel mooi in het Noorden, maar toch, de favoriete tijd voor mens en dier is augustus en september, wanneer de bossen en toendra zijn bedekt met een tapijt van bessen en paddenstoelen. Mens en dier gaan voor het verzamelen van vitaminen, die nodig zijn in de lange winter. Tijdens de zomer is er een periode dat er veel muggen te vinden zijn. Vooral in de maand juni en 1e helft juli, in natuurgebieden en dan vooral rond de vele meren met stilstaand water. Daarna neemt hun aantal hard af.

Beste reisperiode Rusland

Voertuig preparatie

P1070785Tijdens onze expedities, zal je 4×4 op wegen en tracks komen, waar deze oorspronkelijk voor ontworpen is. De terreincondities waarin we terechtkomen, zijn sterk afhankelijk van het weer. Hevige regenval kunnen goed begaanbare graveltracks in enkele minuten veranderen in gladde modder paden. Sneeuw kan ervoor zorgen dat bospaden en bergpassen een lastig avontuur worden en het zand op het strand kan de passage bemoeilijken.

Ondanks de kracht van je 4×4 welke is uitgevoerd met een grote bodemvrijheid en vierwielaandrijving, moet er wel met beleid worden gereden, immers te snel rijden, leidt onherroepelijk tot schade. Een goede voorbereiding en preparatie van het voertuig is dus gewenst en zal er in ieder geval toe bijdragen dat de kans op uitvallen geminimaliseerd wordt. Behalve dat het vervelend is dat je voertuig niet verder kan, vormt het ook een zware belasting voor de overige deelnemers van de expeditie. Wij eisen dan ook van elke deelnemer, dat zijn voertuig in goede technische conditie verkeert . Daartoe dient het APK gekeurd te zijn. Daarnaast verdient een algemene check van de volgende punten aanbeveling:

 • Banden incl. reservebanden
 • Lucht filter, Olie filter en Brandstof filter
 • Ontsteking
 • Koelsysteem
 • Motorolie
 • Accu en elektrische installatie
 • Aandrijflijn
 • Ophanging, veren en schokbrekers
 • Remmen

Het is verstandig voor deze expeditie zogenaamde MT-banden (Mud Terrain) te monteren. Over het algemeen, leent deze band zich het beste voor de verschillende terreinomstandigheden die we tijdens deze expeditie tegenkomen. Het backup-voertuig van Active Drive is uitgerust met de nodige standaard gereedschappen, waarop een beroep kan worden gedaan.

Op onze Links pagina vind je een aantal handige links voor voertuig preparatie alsook gespecialiseerde 4×4 garages waar je met je voertuig terecht kunt voor een beurt.

Voertuig typen

Je kunt je inschrijven op deze expeditie met alle merken terreinwagens en vrachtwagens zolang ze maar vierwiel aangedreven zijn. SUV’s zijn niet geschikt voor deze deze expeditie. Voor vrachtwagens geldt een meerprijs i.v.m. de verscheping van de voertuigen vanuit Stockholm in Zweden naar Türku in Finland.

Voertuig verzekering

De reguliere Nederlandse en Belgische verzekeringsmaatschappijen dekken WA en CASCO schade meestal niet wanneer je van het asfalt af gaat en het terrein in gaat. Het is belangrijk dit te checken met je huidige verzekeringsmaatschappij.

Wiggersgroep VerzekeringenNederlandse deelnemers kunnen bij de Wiggersgroep een speciaal voor het terreinrijden ontwikkelde 4×4 A la carte verzekering afsluiten waarbij je voertuig in Europa incl. de Scandinavische landen op asfalt, gravel en berg tracks voor zowel WA als CASCO schade gedekt is.

AXA VerzekeringenBelgische deelnemers kunnen bij AXA een reguliere voertuigverzekering afsluiten. Deze maatschappij dekt alleen WA en CASCO schade opgelopen op asfalt wegen. Het terreinrijden kan in België niet verzekerd worden.

Rusland valt zowel bij de Wiggersgroep als bij AXA buiten het dekkingsgebied! Om in Rusland te kunnen rijden zal aan de grens een tijdelijke lokale WA-verzekering worden afgesloten.

Voertuig repatriëring

ANWBVoor Nederlandse deelnemers dient de deelnemende eigenaar van het voertuig lid te zijn van de ANWB met een Wegenwacht Europa Plus pakket waarbij de categorie minimaal “Instap” is. Wanneer je dit pakket afsluit verleent de ANWB wereldwijd assistentie bij het toezenden van reserve onderdelen. Daarnaast verzorgen zij in Europa 24/7 pechhulp en in Europees Rusland vergoeding van kosten voor sleutelhulp en sleephulp, hulp bij repatriëring, invoer en het vinden van een garage. Het afsluiten van de extra Vervangende Auto Service Buitenland op dit pakket heeft geen zin aangezien de vervangende auto alleen geldig is in Europa.

Route Mobiel verzorgt alleen pechhulp in Nederland en Europa maar niet in Europees Rusland.

AXA VerzekeringenVoor Belgische deelnemers wordt er door Touring België geen hulp en repatriëring verzorgt buiten Europa. Belgische deelnemers kunnen t.b.v. repatriëring van hun voertuig in Europa incl. de Scandinavische landen boven op hun reguliere AXA voertuig verzekering het AXA Assitance pakket afsluiten.

Veiligheid

Diverse Ministeries van Buitenlandse zaken geven regelmatig reisadviezen. Hieronder vind je de actuele reisadviezen op deze bestemming verzorgd door de diverse overheden:

Nederland België Engeland
Nederland overheid Belgie overheid Engeland overheid