Algerije

Kenmerken

De voorgestelde route is een route die toegankelijk is voor iedere standaard 4×4 met hoge en lage versnellingen en minimaal All Terrain banden. We maken gebruik van een luxe ferry die ons vanuit Marseille naar Oran brengt. De grensformaliteiten voor Algerije worden verzorgd door de begeleiders van Active Drive met assistentie van lokale gidsen. Alle maaltijden zijn inbegrepen. We overnachten met name in het wild. In de grotere plaatsen overnachten we op campings of in hotels.

Beschrijving

De route brengt ons in 31 dagen vanuit Frankrijk (Marseille) per ferry naar Oran (Algerije) waarna we via Tlemcen en het Atlas gebergte Aïn Sefra; de poort naar de Sahara bereiken. De route brengt ons o.a. naar de impossante Grand Erg Occidental duinenzee die we vanuit Taghit zullen doorkruizen richting Timimoun. In de ‘rode’ oase Timimoun bezoeken we traditionele huizen in de typische Sudanese architectuur waarna we via het Plateau de Tademaït afzakken naar In Salah. In de buurt van deze stad beginnen we aan de indrukwekkende 800 km lange on & off piste route door de indrukwekkende Adrar n’Ahnet met zijn canyons, gueltas en duinen. We bezoeken o.a. de guelta van In Ziza en de kloof bij Tin Missao waarbij we uiteindelijk na een dag of vijf via de noordelijke punt van de befaamde Tanezrouft woestijn aankomen in Tamanrasset; de hoofdstad van Zuid-Algerije. Hier vullen we onze proviand aan en kun je genieten van een verfrissende douch! Vanuit Tamanrasset gaan we opweg naar het beroemde Hermitage van Charles de Foucauld boven op de Assekrem met zijn spectaculaire uitzichten over de Tassili du Hoggar. De hierop volgende dagen doorkruisen we het Hoggar gebergte met zijn fantastische rotsformaties, wadis en duinenpartijen waarbij er genoeg tijd is om dit gebied te verkennen. Uiteindelijk zullen we de Erg d’Admer duinenzee moeten oversteken om in Djanet te geraken. In Djanet beroemd om zijn vele palmen kunnen we een dag uitrusten en een terrasje pikken waarbij de nodige souveniers kunnen worden aangekocht. Vanuit Djanet trekken we dan in noordoostelijke richting verder naar het Tassili n’Ajjer Nationaal Park dat vanwege zijn natuur en prehistorische rotstekeningen is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Via de Erg Thiodaine bereiken we het mystieke Teffedest gebergte nabij Garet el Djenoun. In de geest van de Touaregs wordt het massief bewoond door djenouns, boze woestijngeesten die hen de toegang tot bepaalde gebieden ontzeggen! Vanuit het Teffedest gebergte rijden we in pal westelijke richting via de vallei bij Arak naar de kleine maar bijzonder mooie Erg Mehedjebat alvorens we via In Salah aan de terugreis naar het noorden beginnen. Onderweg passeren we nog de M’Zab vallei met zijn hoofdstad Ghardaia waar we tijdens een laatste rustdag kunnen genieten van de middeleeuwse architectuur, markten en tapijten van ruw geitenhaar. We beeindigen deze expeditie in Oran alwaar we de boot terug naar Marseille nemen en je terug kunt kijken op een spectaculair 4×4 travel adventure in Algerije!

Hoogtepunten

1

Aïn Sefra

In het Atlas gebergte gelegen stad die ook wel “De poort naar de Sahara” wordt genoemd vanwege zijn prachtige panorama’s over de rode zandduinen van de Sahara.

2

Grand Erg Occidental

De één na grootste van de twee dominerende zandzeeën (ergs) van Algerije waar op geen enkele manier menselijk leven mogelijk is.

3

Timimoun

Spectaculair gelegen ‘rode’ oase met een oude ‘ksour’ waar de huizen zijn gebouwd van rode modder volgens de typische Sudanese architectuur zoals ook in Mali te vinden.

4

Adrar n'Ahnet

1000 km on-en off-piste zonder enige nederzettingen waar we hooguit een paar nomaden zien terwijl we ons een weg banen door canyons en wadis, langs gueltas en pre-islamitische graven.

5

Tanezrouft

Het zeer afgelegen “Land van de dorst” is beroemd vanwege zijn oude karavaanroute naar Timboektoe.

6

Hoggar gebergte

Schitterend vulkanisch gebergte waar de Sahara cheetah nog voorkomt en de beroemde Franse pater Charles de Foucauld op de top van de Assekrem zijn hermitage bouwde.

7

Erg d'Admer

Indrukwekkende zandzee met op de hoogste toppen een prachtig panorama uitzicht over het paars kleurige Tassili n’Ajjer plateau.

8

Djanet

Djanet; de hoofdstad van de Tassili ’n Ajjer is een kleine vriendelijke oasestad, verscholen achter dadelpalmen.

9

Tassili n'Ajjer

Een als UNESCO werelderfgoed gekenmerkt hoogplateau waar, in een labyrint van rotspartijen en wadis, prehistorische meer dan 15.000 jaar oude rotstekeningen en gravures te vinden zijn.

10

Teffedest gebergte

Een gebergte dat gekenmerkt wordt door mysteries en moeilijk te verklaren verschijnselen!

11

Ghardaia

Een UNESCO werelderfgoed en het traditionele hart van de M’Zab vallei met zijn vele middeleeuwse monumentale gebouwen bekend om haar tapijten van ruw geitenhaar.